Notice This website is under construction.

Intelligent strømstyringssystem gir Maarud full kontroll

Publiseringsdato

24 Jan, 2022

For mange bedrifter utgjør nettleien en betydelig del av den totale strømkostnaden, og det kan derfor være mye å spare på å unngå effekttoppene. Gjennom grundige analyser avdekket Entelios at Maarud kunne spare store summer med fleksibilitetsløsninger – det viste seg å gi svært gode resultater.

Maarud har en lang og spennende historie bak seg, og startet chipsproduksjon allerede i 1936! Å produsere en pose Potetgull av rå poteter tar Maarud i gjennomsnitt 12 minutter. I tillegg til poteter av høy kvalitet, kreves det mye energi for å produsere snacks til norske hjem. Gjennom smartere bruk av strøm i hovedbygget, renseanlegget og potetsorteringsbygget har Maarud spart store summer.

Spareanalyse

Entelios har lenge levert strøm til Maaruds snacksproduksjon, og i 2020 ble samarbeidet tatt et steg videre. Entelios gjennomførte en rekke analyser der vi så på forbruk over tid og gjorde befaringer i produksjonslokalene. Resultatet var en spareanalyse, som i detalj estimerte hvordan Maarud kan spare betydelige summer ved å tilpasse produksjonen for å unngå å bruke mye strøm når det er stor belastning på nettet. Tallene fra spareanalysen var så gode at Maarud ønsket å gå videre med løsningene fra Entelios.

Hos Maarud er vi opptatt av innovasjon i alt vi gjør. Vi laget Norges første Potetgull. Nå har vi også et intelligent strømstyringssystem som er bra for bunnlinjen og miljøet, sier Nils Gunnar Viko, Teknisk Sjef i Maarud AS

Intelligent strømstyringssystem gir Maarud full kontroll

I tre av Maaruds bygg er det installert smarte strømstyringssystemer med tjenesten Maxguard. Maxguard sørger for at nettleien ikke går over et gitt kostnadsnivå. I tre av Maaruds bygg er nettleien redusert med mellom 7% og 52%, avhengig av mengde og variasjon i elektrisitetsforbruket i det enkelte bygget.

Med Entelios som leverandør får Maarud tilgang på et live panel. Dette gir full oversikt over strømforbruket i sanntid. Systemet gir den nødvendige informasjonen Maarud trenger for å holde øye med forbruket og besparelsene sine selv. Systemets brukervennlighet gjør at Maaruds egne driftsteknikere kan gjøre nødvendige endring i maks forbruk (Maxguard). Dersom Maarud ønsker å overstyre systemet kan de skru av enkelte maskiner for å redusere forbruket, eller dersom det er behov for å øke produksjonen i en kort periode. Viktigst av alt, systemet tilpasser seg driften hos Maarud, slik at de kan konsentrere seg om å servere Norges befolkning Potetgull og snacks.