Tilbakeholdenhet i de finansielle markedene

Tilbakeholdenhet i de finansielle markedene

Aktørene i de finansielle markedene sitter på gjerdet. Årsaken: Flere uavklarte situasjoner skaper mye usikkerhet i markedene. Dette gir igjen uforutsigbare fremtidspriser på strøm i Norden.

De uavklarte situasjonene omfatter blant annet vekslende informasjon fra partene i den pågående handelskrigen, mulig angrep på iransk tankbåt i Persiabukten og invasjonen av Syria. I tillegg melder myndighetene i Storbritannia om en mulig Brexit-avtale.

Usikkerheten påvirker prisene i råvaremarkedet. Kullprisen har steget jevnt og trutt de siste to ukene, og den siste uken har også prisen på CO2 gått opp. Prisoppgangen på kull og CO2 påvirker de tyske kraftprisene, som igjen påvirker de nordiske terminprisene.

Hva venter de på?
Aktørene i de finansielle markedene venter på flere sikre indikasjoner. Ting tyder på at partene kan være et skritt nærmere en Brexit-avtale i løpet av denne uken, men hvordan vil en eventuell avtale påvirke økonomien i Europa? Før helgen lå mye til rette for at partene i handelskrigen skulle komme til enighet, men er det realistisk å vente noen snarlig løsning? Og hvilke konsekvenser får krigen i Syria for oljeprisen? Det er noen av spørsmålene aktørene i de finansielle markedene ønsker å bli klokere på.

For oss i Norden har nok utfallene av de ulike problemstillingene størst betydning på de langsiktige energiprisene, men kan også ha påvirkning på strømprisene kommende vinter.

Vått i nord
Prisene vi har akkurat nå påvirkes mest av været. Spotprisen løftet seg noe sist uke, og ble levert på 37,34 €/MWh. Aktørene i kraftmarkedet hadde forventet dette løftet i prisen, mye på grunn av de værprognosene som var kjent i forkant. Fremover mot nyttår forventes det at strømprisen i Norden skal løfte seg noe videre opp mot € 40/ MWh. Det er først i januar og februar markedet venter priser over € 40.

Grafene fra sending kan lastes ned her. Har du ikke tilgang til YouTubekan du se sendingen i vårt nyhetsrom.

  • Se ukens kraftkommentar

 

Ja takk, jeg vil motta informasjon fra Entelios