Surt vårvær gir ny energi

Surt vårvær gir ny energi

Surt vårvær gir etterlengtet påfyll i ressursbalansen. Men, strømprisene skal ikke så mye ned.

De første mai-dagene har bydd på kjøligere temperaturer, nedbør og vind. Værprognosene melder at vi går en våt periode i møte. Dette vil gi en bedring i ressursbalansen. Bedret hydrologi vil isolert sett gi lavere priser. Men, kraftprisene i Norden påvirkes også i stor grad av energimarkedet i resten av Europa.

I Europa peker prisen på CO2- og kull oppover. Dette gjør det dyrere å produsere strøm basert på kull og gass i Europa. Norden utveksler strøm med nabolandene, og strøm- og råvareprisene i Europa har derfor stor innflytelse på våre strømpriser.

Stive priser i Europa
..gir enda stivere priser i Norden. Så langt har 2019 bydd på relativt høye priser i spotmarkedet. Vi må helt tilbake til 2011 for å finne høyere priser enn de vi hadde i begynnelsen av inneværende år. Oppsummert er det kombinasjonen av de høye energiprisene globalt, og underskuddet i den hydrologiske balansen, som forklarer det høye prisnivået vi har hatt så langt i år. Dette var også forklaringen for prisene vi hadde i 2011.

Samtlige måneder så langt i år har Norden hatt dyrere strøm enn Tyskland. Den nordiske systemprisen har blitt levert 12 prosent høyere enn den tilsvarende tyske prisen.

Grafene fra sending kan lastes ned her. Har du ikke tilgang til YouTubekan du se sendingen i vårt nyhetsrom.

  • Se ukens kraftkommentar

 

Entelios følger utviklingen i energimarkedene tett og sender markedsoppdatering ukentlig

Ja takk, jeg vil motta informasjon fra Entelios