Globalt gassmarked gir prispress

Globalt gassmarked gir prispress

Rekordmange gasskip ligger på anker i påvente av høyere gasspriser.

Det er mer lønnsomt å produsere gasskraft, sammenlignet med kullkraft. Derfor er etterspørselen fra kraftsektoren etter gass høyere enn tidligere. Gassmarkedet er godt forsynt med gass som distribueres via gassrør i Nordsjøen, Russland og Midtøsten. De seneste årene har også en god del flytende gass (LNG) kommet til Europa fra nye regioner. Gassmarkedet er blitt globalt.

Gass-lagrene i Europa er godt fylt opp for vinteren, og flere aktører byr derfor under hverandre for å få solgt gass. Det er observert rekordmange LNG-skip liggende på anker.

Årsaken kan være at markedene er mette på gass på kort sikt, men også at tilbyderne venter på høyere priser. Det finnes nemlig en prisdifferanse på 50 prosent mellom leveransen på gass i dag og kommende desember. Dette er et fenomen vi har sett i oljemarkedet fra tid til annen, og vitner om et marked hvor tilbudsoverskudd rår.

Lavere priser
De øvrige energiråvaremarkedene ser også ut til å være godt forsynt. God tilbudsside i råvaremarkedene bidrar til lavere priser på råvarer som kull og olje, som igjen påvirker strømprisene. I det tyske kraftmarkedet ser vi at nedgangen i råvareprisene de siste dagene har gitt nedgang i terminprisene.

Været rår
I Norden er det fremdeles været som er mest avgjørende for prisene. Sammenlignet med prisene utenfor Norden for 2020, har ikke de nordiske 2020-prisene har ikke rørt seg stort. Værprognosene er årsaken til dette. Siden første kvartal har prisene løftet seg som følge av at det forventes kaldere vær i november.

Spotprisen i Norden er som markedsaktørene hadde forventet: prisen har gått noe ned. Markedsaktørene venter prisnedgang også denne uken.

Prisene den kommende vinteren har steget en del den siste uken, og her er nok også været som har vært avgjørende.

Grafene fra sending kan lastes ned her. Har du ikke tilgang til YouTubekan du se sendingen i vårt nyhetsrom.

  • Se ukens kraftkommentar

 

Ja takk, jeg vil motta informasjon fra Entelios