Ettervirkninger i kraftmarkedet

Ettervirkninger i kraftmarkedet

Positive nyheter fra både Frankrike og Saudi-Arabia roer markedsaktørene, og sender råvareprisene nedover.

Droneangrepet i Saudi-Arabia bidro til å øke prisen på både kull, gass og olje i uken som var. Nå har markedet roet seg, og prisene er på vei ned igjen.

Billigere olje
Rapporter fra Saudi-Arabia konkluderer med at oljeproduksjonen om relativt kort tid vil være tilbake på samme nivå som den var før angrepet. Markedsaktørene reagerer ved å sende oljeprisen nedover, men oljeprisen er fremdeles høyere enn den var før angrepet.

Drar med seg prisen ned
I Frankrike har ting også roet seg etter at landets største kraftprodusent, EDF, meldte om mulige byggetekniske feil på 58 kjernekraftreaktorer. EDF har forsikret markedet om at situasjonen ikke er dramatisk. Markedet reagerer med å sende de franske terminprisene nedover. De franske prisene drar også med seg de tyske og nordiske kraftprisene nedover.

CO2-hopp
I tillegg har prisen på CO2 blitt lavere. Men, både kraftterminene og CO2-prisen er på et høyere nivå enn den var for to uker siden – før hendelsene i Frankrike og Saudi-Arabia.

Høye produksjonskostnader
Mindre regn i Norden har bidratt til at prisene i spotmarkedet har gått noe opp. Årsaken er at nedbørspausen gjør at de nordiske prisene i større grad påvirkes av hendelsene i resten av verden. Kraftprisene i Europa er relativt høye, og spesielt følsomme for CO2-prisen som holder produksjonskostnadene til kraftprodusentene oppe.

Grafene fra sending kan lastes ned her. Har du ikke tilgang til YouTubekan du se sendingen i vårt nyhetsrom.

  • Se ukens kraftkommentar

 

Ja takk, jeg vil motta informasjon fra Entelios